Dolar 32,2252
Euro 35,1347
Altın 2.464,51
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Az Bulutlu

Doğalgaz faturası

1-Kombiyi kapatmayın

-“Radyatörlerin 1 metretülünde yaklaşık 10 litre su var. Bir mesken içerisinde 5 adet radyatör bulunduğu durumlarda yaklaşık 50 litre suyun ısıtılması gerekiyor. Gün içerisinde kombinin meskende bulunulmadığı zamanlarda kapatılmaması durumunda enerji tasarrufu sağlanabilir.

2-Peteklere termostatik vana takın

-Havalar soğumaya başlarken doğal gaz için alınan bir diğer önlem ise radyatör (petek) üzerinde termostatik vana kullanımı. Termostatik vanalar, içerisinde ısı dağılımını eşitlemede önemli rol oynuyor. Bu vanalar, enerjinin dalgalanmasını, dolayısıyla kombinin sıklıkla devreye girmesini engelliyor. Böylece yaklaşık yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, termostatik vanada 1 derece düşük sıcaklığa ayarlanan değer sayesinde yaklaşık yüzde 6-7 doğal gaz tasarrufu da sağlanabiliyor

3-Yalıtım yaptırın

-Evlerin çoğu yalıtımsız. Isınmada tasarruf sağlanabilmesi için yalıtım yaptırılmalı. Meskende çatı, pencere ve dış duvarlar ısı kaybının en yoğun yaşandığı yerlerdir. Bu yerlerin yalıtımlı özellikteki malzemeler ile değişiminin sağlanması yüzde 30’a varan tasarruf sağlayabilmektedir.”

Elektrik faturasını düşürmek için bunları yapın

Zamlarla çılgın faturalar alan hane halkına elektrik tasarrufu önerileri de var. Üniversite öğretim üyesi Ekrem Süzen şunları tavsiye etti:

-Özellikle kombinin çalıştığı dönemlerde elektrik faturasında da bir artış oluyor. Elektrikli aletler satın alırken, ürünlerin üzerinde yer alan enerji verimliliği ifadelerine mutlaka dikkat edilmeli. A sınıfı elektrikli aletler tercih edilmelidir. ‘Power’ tuşuna basılmasa bile prizlerde unutulan şarj aletleri, takılı duran televizyonlar, mutfak aletleri, müzik sistemleri ve benzeri ürünler çalışmasalar dahi elektrik harcamaktadır. Bu yüzden mutlaka boşa takılı duran fişler mutlaka prizden çekilmeli. LED gibi yeni nesil enerji harcaması düşük ama aydınlık şiddeti yüksek aydınlatmalar kullanılmalı.”

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.